1. Uvod

Tema mog maturskog rada je Norveška. Službeni naziv joj je Kraljevina Norveška tj. Kongeriket Norge na čelu s kraljem Haraldom V. Nalazi se u Sjevernoj Europi, na obalama Sjevernog mora i Sjevernog Atlantskog oceana.

Postoji stara nordijska legenda o prirodi i o razvitku oblika Norveške tj. cijelog Skandinavskog poluotoka koja vjerno crta njegovu sliku. Kad je Bog stvorio Zemlju, malo se zamislio, ali se brzo pregnuo od neke buke. Pogledavši naokolo vidio je kako je neka ogromna masa pala u more. Bio je to kolosalan kamen koji je vrag bacio tamo. Visok i tmuran dopirao je do oblaka; izgleda je bio crna i izgorjela, divlji i gol, rastrgan u tisuće komada. Bog je svrnuo pogled na tu silnu pustoš, pa joj se smilovao. Uzeo je sa sobom preostalu mu rodnu zemlju i počeo ju sipati na golo tlo. Ali nje je bilo premalo, tako da je samo ponegdje dostajalo za koju voćku i za nešto usjeva. Kako je prolazio dalje na sjever, imao je zemlje sve manje, dok je napokon nije nestalo. Vražje djelo je dakle ostalo, ali ga je Bog prokleo i osudio na vječnu nerodnost. Da ljudi, koji će ondje naseliti, ne pogibaju od gladi, naredio je ribama, da se nastane u silnim množinama po susjednom moru, a po visokim i snježnim brdima stvorio je životinje, krave i jelene, da ljudima daju mlijeka i mesa za hranu a kože i mišičja za odjeću i obuću.

Norvešku kao temu za maturalnu radnju sam izabrala jer me fascinira njen izgled i prirodna obilježja gdje se najviše ističu brojni prostrani fjordovi koji su prema meni prava čuda prirode.